Životopis


Oto Burger, 2006.
  "Portret Marijana Jakubina"
MARIJAN JAKUBIN rođen je u Zagrebu 1946.godine. Osnovnu školu završio je u Virju, a Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, grafički odjel. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, na studiju likovne umjetnosti i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na studiju povijesti umjetnosti.


U svojoj umjetničkoj djelatnosti bavi se slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primijenjenom umjetnošću. Svoja djela izlagao je na 28 samostalnih i oko 90 skupnih izložbi u  domovini i inozemstvu. U području sakralnog slikarstva naslikao je 26 oltarnih fresaka i ulja velikog formata, oko 200 vitraja i oko 20 djela manjeg formata u crkvama diljem Hrvatske. Uz 25. obljetnicu umjetničkog rada (1994.) objavljena mu je monografija o likovnom stvaralaštvu autorice Marine Baričević,u izdanju centra za kulturu Đurđevac - Gelerija Stari Grad,  a uz 40. obljetnicu umjetničkog rada (2010.) monografija autora Stanka Špoljarića, u izdanju Art magazina Kontura, Zagreb. U svom nastavnom radu od 1971. do danas prošao je kroz sva zvanja na visokom učilištu od stručnog suradnika, predavača, docenta, izvanrednog i redovitog profesora u trajnom zvanju.


Aleksandar Kukec, 1967.
"Marijan Jakubin"
Marijan Jakubin, 1977.

Pri slikanju, kao stručni suradnik na   Pedegoškoj akademiji u Zagrebu, 1971

Predaje na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim na svom matičnom Fakultetu  od 1980. predaje i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a predavao je i na Teologiji u Đakovu, te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Autor je jednog sveučilišnog udžbenika, tri priručnika, te sedamdesetak stručnih radova u području likovne kulture. Autor je 14 TV emisija školskog programa likovne kulture.
O njegovom umjetničkom i pedagoškom radu, objavljeno je oko 150 kritika, osvrta, prikaza i intervjua. Za svoj umjetnički rad primio je pet nagrada od kojih 1974. prvu nagradu za plakat 9. zagrebačkog salona. Godine 2010. dobiva nagradu za najbolje djelo ( Best work award ) na međunarodnoj izložbi likovnih umjetnika – sveučilišnih nastavnika ECNSI ( Europski centar za napredna i sustavna istraživanja ) u Zagrebu. Od 1977. član je HDLU-a i LIKUM-a.
Na satu likovnog oblikovanja, 1997.


Likovna kolonija studenata u crkvi
Sv. Laeoplda Mandića,
Zagreb, Ljubljanica - Voltino pri slikanju križnog puta, 2004.


Marijan Jakubin u svom atelijeru, 2009
U radionici vitraja sa Sinišom Bačićem (lijevo) i Lukom Petračem (desno), 2009.